Thursday , June 20 2024
Noutati

Keratorefractometrie

Refractometre automate folosite in keratorefractometrie

In keratorefractometrie se folosesc refractometre automate, despre care aveti posibilitatea de a citi in continuare. Va vom prezenta informatii deosebit de importante cu privire la aceste dispozitive, deci ar trebui sa cititi cu mare atentie.

Refractometre automate

Refractometrele automate masoara automat indicele de refractie al unei probe. Masurarea automata a indicelui de refractie al probei se bazeaza pe determinarea unghiului critic de reflexie totala. O sursa de lumina, de obicei un LED cu durata lunga de viata, este focalizata pe o suprafata de prisma printr-un sistem de lentile.

Un filtru de interferenta garanteaza lungimea de unda specificata. Datorita focalizarii luminii catre un punct de la suprafata prismei, este acoperita o gama larga de unghiuri diferite.

In functie de indicele sau de refractie, lumina care intra sub unghiul critic de reflexie totala este transmisa partial in esantion. In schimb, pentru unghiuri de incidenta mai mari lumina este reflectata total.

Aceasta dependenta a intensitatii luminii reflectate de unghiul incident este masurata cu o matrice de senzori de inalta rezolutie. Din semnalul video preluat cu senzorul CCD se poate calcula indicele de refractie al probei.

Aceasta metoda de detectare a unghiului de reflexie totala este independenta de proprietatile probei. Este chiar posibil sa se masoare indicele de refractie al probelor dense optic cu absorbtie puternica sau al probelor care contin bule de aer sau particule solide. In plus, sunt necesari doar cativa microlitri si proba poate fi recuperata.

Influenta lungimii de unda

Indicele de refractie al unei probe date variaza in functie de lungimea de unda pentru toate materialele. Aceasta relatie de dispersie este neliniara si este caracteristica pentru fiecare material.

In domeniul vizibil, o scadere a indicelui de refractie vine odata cu cresterea lungimii de unda. In prismele de sticla se observa o absorbtie foarte mica. Si in intervalul de lungimi de unda in infrarosu apar mai multe maxime de absorbtie si fluctuatii ale indicelui de refractie.

Pentru a garanta o masurare de inalta calitate, cu o precizie de pana la 0,00002 in indicele de refractie, lungimea de unda trebuie determinata corect.

Prin urmare, in refractometrele moderne utilizate in keratorefractometrie, lungimea de unda este reglata la o latime de banda de +/-0,2 nm pentru a asigura rezultate corecte pentru probe cu diferite dispersii.

Influenta temperaturii

Temperatura are o influenta foarte importanta asupra masurarii indicelui de refractie. Prin urmare, temperatura prismei si temperatura probei trebuie controlate cu mare precizie. Exista mai multe modele subtil diferite pentru controlul temperaturii.

Dar, exista cativa factori cheie comuni tuturor, cum ar fi senzorii de temperatura de inalta precizie si dispozitivele Peltier pentru a controla temperatura probei si a prismei.

Controlul temperaturii acestor dispozitive ar trebui proiectat astfel incat variatia temperaturii probei sa fie suficient de mica incat sa nu provoace o modificare detectabila a indicelui de refractie. Baile de apa exterioare erau folosite in trecut, dar nu mai sunt necesare.

Posibilitati extinse ale refractometrelor automate

Refractometrele automate folosite in keratorefractometrie sunt dispozitive electronice controlate de microprocesor. Aceasta inseamna ca pot avea un grad ridicat de automatizare, si de asemenea pot fi combinate cu alte dispozitive de masurare.

Celulele flux

Exista diferite tipuri de celule de proba disponibile, cum ar fi o celula de curgere pentru cativa microlitri. Exista celule de proba cu o palnie de umplere pentru un schimb rapid de proba fara curatarea prismei de masurare intre ele.

Celulele de proba pot fi utilizate si pentru masurarea probelor otravitoare si toxice cu expunere minima la proba. Microcelulele necesita doar cativa microlitri de volum, asigura o recuperare buna a probelor scumpe si previne evaporarea probelor volatile sau a solventilor.

Ele pot fi de asemenea, utilizate in sisteme automate pentru umplerea automata a probei pe prisma refractometrului. Pentru umplerea convenabila a probei printr-o palnie, sunt disponibile celule de flux cu o palnie de umplere. Acestea sunt utilizate pentru schimbul rapid de mostre in aplicatiile de control al calitatii.

Alimentare automata a probelor

Odata ce un refractometru automat este echipat cu o celula de flux, proba poate fi fie umpluta cu ajutorul unei seringi, fie prin utilizarea unei pompe peristaltice. Refractometrele moderne au optiunea unei pompe peristaltice incorporate.

KeratorefractometrieAcest lucru este controlat prin meniul software al instrumentului. O pompa peristaltica deschide calea pentru a monitoriza procesele lot in laborator sau pentru a efectua mai multe masuratori. Acestea sunt efectuate pe o singura proba, fara nicio interactiune a utilizatorului. Acest lucru elimina eroarea umana si asigura un randament ridicat al probei.

Daca este necesara masurarea automata a unui numar mare de probe, refractometrele automate moderne pot fi combinate cu un schimbator automat de probe. Schimbatorul de probe este controlat de refractometru si asigura masuratori complet automate ale probelor plasate in flacoanele schimbatorului de probe pentru masuratori.

Masuratori multiparametrici

Laboratoarele de astazi nu doresc doar sa masoare indicele de refractie al probelor, ci mai multi parametri suplimentari. Putem da drept exemplu densitatea sau vascozitatea, pentru a efectua un control eficient al calitatii.

Datorita controlului cu microprocesor si a unui numar de interfete, refractometrele automate sunt capabile sa comunice cu computere sau alte dispozitive de masurare, de exemplu densimetre, pH-metre sau vascozitate, pentru a stoca datele indicelui de refractie si datele densitatii (si alti parametri) intr-o singura baza de date.

Citeste si...

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov

Cabinet Dentar Brasov – Alege Cabinetul Ideal Pentru un Zambet Sanatos Alegeti un Cabinet Dentar …

Close