Avantajele si dezavantajele utilizarii unei pompe de caldura geotermale
Stiati ca multi proprietari de case recent construite au optat pentru instalarea unei pompe de caldura geotermale? Acest articol va prezinta in cele ce urmeaza, pompele de caldura de acest tip, si veti afla ce avantaje si dezavantaje au acestea.
Pompe de caldura geotermale
Aceasta pompa este preferata in locul centralelor termice pentru incalzirea locuintei (sau a alternativelor). Este de asemenea preferata si in locul aparatului de aer conditionat pentru a raci locuinta.
Si cel mai important, o astfel de pompa de caldura poate sa incalzeasca si sa raceasca o casa sau alta cladire. Pentru a incalzi sau pentru a raci cladirile, aceste pompe au nevoie de energie termica, pentru a transfera caldura din sol sau din apa subterana in cladire.
In mod invers, pentru a raci locuinta, vor extrage caldura din interior, si o vor transfera in sol sau in apa subterana.
Avantajele si dezavantajele pompelor de caldura geotermale
Aceste pompe de caldura geotermale (GHP – geothermal heat pump) au mai multe avantaje fata de sistemele de incalzire si aer conditionat mai conventionale.
Sunt foarte eficiente, folosesc cu 25-50% mai putina energie electrica decat sistemele conventionale de incalzire si racire comparabile, si produc mai putina poluare. Reducerea consumului de energie asociata cu GHP se poate traduce printr-o scadere cu pana la 44% a emisiilor de gaze cu efect de sera in comparatie cu pompele de caldura din sursa de aer.
Acestea din urma transfera caldura intre aerul interior si cel exterior. In comparatie cu pompele de caldura cu sursa de aer, sistemele GHP sunt in general mai silentioase, necesita mai putina intretinere, dureaza mai mult si functioneaza independent de temperatura aerului exterior.
In plus, in comparatie cu sistemele de incalzire cu rezistenta electrica (care convertesc electricitatea in caldura) cuplate cu sistemele standard de aer conditionat, mai au un avantaj. GHP-urile pot produce cu pana la 72% mai putine emisii de gaze cu efect de sera.
In plus, GHP-urile au un efect foarte minim asupra mediului, deoarece folosesc resurse geotermale de mica adancime. Pompele de caldura geotermale provoaca doar mici modificari ale temperaturii apei subterane sau rocilor si solului.
De asemenea
In sistemele cu bucla inchisa, temperatura solului din jurul forajelor verticale este usor crescuta sau scazuta; directia schimbarii temperaturii este influentata daca sistemul este dominat de incalzire (care ar fi cazul in regiunile mai reci) sau de racire (care ar fi cazul in regiunile mai calde).
Pompe de Caldura Geotermale – Cu sarcini echilibrate de incalzire si racire, temperaturile solului raman stabile. De asemenea, sistemele in bucla deschisa care utilizeaza apa subterana au un efect foarte mic asupra temperaturii solului, in special in regiunile caracterizate prin debite mari de apa subterana.
Avand in vedere ca majoritatea caselor si intreprinderilor au deja sisteme de incalzire si racire, un dezavantaj major al GHP-urilor il reprezinta costurile de instalare. Acestea pot fi de cateva ori mai mari decat cele ale sistemelor cu sursa de aer de aceeasi capacitate.
Cu toate acestea, in functie de costul energiei dintr-o zona, costurile initiale pot fi recuperate ca economii de energie in timp. In plus, in unele locuri sunt disponibile stimulente si programe de reduceri pentru GHP.
In plus
Un alt dezavantaj potential al acestor pompe de caldura geotermale este ca sistemele cu bucla deschisa, care sunt mai putin comune decat sistemele cu bucla inchisa, pot contamina apele subterane si nu sunt permise in toate zonele.
O pompa de caldura cu doua surse este in general mai putin costisitoare decat o unitate GHP comparabila. Combina o pompa de caldura cu sursa de aer cu o pompa de caldura geotermala. In timp ce pompele de caldura cu dubla sursa au cote de eficienta mai mari decat unitatile cu sursa de aer, ele sunt mai putin eficiente decat GHP-urile.