Cum se efectueaza in siguranta o sterilizare la rece instrumentar?
Procedura de sterilizare la rece instrumentar este o practica esentiala atat in domeniul stomatologic cat si in alte ramuri ale medicinei. Exista mai multe metode si tehnici de sterilizare a instrumentelor de lucru in domeniul medical.
Una dintre cele mai eficiente metode consta in sterilizarea la rece a acestora. Mai multe detalii cu privire la aceasta procedura, cu privire la avantajele sale dar si cum se efectueaza in siguranta, aflati in randurile de mai jos.
Procedura de sterilizare la rece instrumentar: Avantaje
Sterilizarea la rece este o procedura efectuata pentru a elimina toate microorganismele de pe instrumentele medicale si stomatologice. Aceasta procedura are de obicei loc la o temperatura cuprinsa intre -70°C si -80°C. Pentru a fi pusa in aplicare aceasta procedura, sunt necesare substante chimice adecvante, iar aici putem aminti peroxidul de hidrogen sau formaldehida. O astfel de procedura are mai multe avantaje, inclusiv urmatoarele:
1. Eficienta impotriva microorganismelor
Sterilizarea la rece este o procedura foarte utila pentru a elimina microorganismele. Temperatura scazuta la care este efectuata sterilizarea distruge membrana celulara a microorganismelor, astfel ca acestea devin inofensive.
2. Conservarea instrumentelor
Sterilizarea la rece este o procedura deosebit de utila, dat fiind faptul ca pastreaza integritatea instrumentelor medicale.
Temperaturile scazute la care se efectueaza sterilizarea nu afecteaza functionalitatea sau structura instrumentelor. O astfel de procedura, mai pe scurt, prelungeste durata de viata a instrumentelor.
Si pentru ca am adus vorba despre conservarea instrumentelor, mai trebuie mentionat un amanunt interesant.
Aceasta procedura este potrivita pentru o gama larga de instrumente medicale, si este compatibila cu o mare varietate de materiale. Se stie ca instrumentele medicale pot fi confectionate din mai multe tipuri de materiale.
3. Siguranta personalului medical
Un alt avantaj al acestei proceduri consta in siguranta personalului medical. Lucrand cu instrumente sterilizate ca la carte, medicii sunt mereu in siguranta.
In plus, pentru o astfel de procedura, riscul de expunere la caldura si vapori toxici este minim.
4. Economisirea timpului
Cand vine vorba despre o astfel de metoda de sterilizare a instrumentarului medical, trebuie mentionat faptul ca totul se intampla rapid si eficient.
Instrumentele pot fi pregatite pentru sterilizare foarte repede, iar procesul de sterilizare se desfasoara intr-un timp relativ scurt. Astfel, poate fi gestionata mai eficient programarea pacientilor si a programului de lucru.
5. Prevenirea infectiilor
Procedura de sterilizare instrumentar la rece este deosebit de eficienta deoarece elimina riscul de contaminare cu agentii patogeni. Mai simplu spus, in urma unei astfel de proceduri, vor fi prevenite infectiile asociate cu instrumentele medicale nesterilizate.
Cum se efectueaza sterilizarea la rece?
Cand vine vorba despre procedura de sterilizare la rece instrumentar, procedura trebuie facuta ca la carte. Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti pentru efectuarea sterilizarii la rece. Iata cum ar trebui sa procedati:
Purtati manusi rezistente la substante chimice cand manipulati instrumentele in jurul si in solutia chimica.
Purtati ochelari de protectie in apropierea solutiei pentru a va proteja impotriva oricarei stropiri.
Evitati utilizarea sterilizarii chimice la rece pentru instrumentele care pot fi supuse procesului de sterilizare la caldura, deoarece aceasta poate provoca deteriorarea instrumentului.
Reglementati metodele de eliminare a solutiei de sterilizare, furnizand neutralizatori chimici, daca este necesar.
Lucrati intr-o zona bine ventilata cand manipulati solutii chimice.
Pastrati capacele pe recipientele care contin solutia chimica si instrumentele pentru a evita evaporarea.
Asadar, acestea sunt cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stiti despre sterilizare la rece instrumentar.